Debata : „Radikalizam i ekstremizam – izazovi, uzroci i posledice“

postavio Milan Kurucić, 14.02.2017.
create your own web page

U Novom Pazaru, 14. februara 2017. godine, organizovana je debata pod nazivom „Radikalizam i ekstremizam – izazovi, uzroci i posledice“. Debata je imala za cilj pokretanje dijaloga i kreiranje prostora za zajedničko promišljanje o aktuelnim izazovima u vezi sa pojavama radikalizma i ekstremizma sa kojima se suočava društvo u Sandžaku. Sandžački region pritisnut je različitim izazovima i problemima političke, ekonomske i socijalne prirode.


Unazad nekoliko godina, za region se vezuju i izazovi u vezi sa složenom bezbednosnom situacijom. U kontekstu analize i preispitivanja događaja koji su do sada uticali na bezbednosni kontekst u Sandžaku, debata treba da pruži odgovore na sledeća pitanja: Da li je Sandžak radikalizovano društvo ? Šta je doprinelo radikalizaciji društva u Sandžaku ? Zašto se radikalizam i ekstremizam isključivo posmatraju kao produkt verskog u našem slučaju „islamskog“ ? Gde je uloga zajednice u suzbijanju radikalizacije mladih ? Koji su razlozi koji mlade motivišu za odlazak na različita ratišta ?

Na debati su govorili :

- Fahrudin Kladničanin, Akademska inicijativa „Forum 10“
- Bekir Makić, magistar teoloških nauka.
- Esad Kundaković

Debata je organizovana u okviru projekta „Lokalna platforma za dijalog“ koji je podržan od strane  Ambasade Kanade u Srbiji u okviru Kanadskog fonda za lokalne inicijative.

 

Prilog RTV Novi Pazar

Akademska inicijativa FORUM10.org.rs 

Sva prava zadržana (c) 2017.  / Akademska inicijativa FORUM10.org.rs / office@forum10.org.rs   /   CODE BY Milan Kurucić   /