Aktuelnosti

Mediji o izložbi: U novopazarskom muzeju izloženo 12 modela feredža

Mediji o izložbi: U novopazarskom muzeju izloženo 12 modela feredža

Umetnik Tomislav Kovačević predstavio je večeras u muzeju „Ras“ u Novom Pazaru 12 modela rekonstruisanih i autentičnih feredža, među kojima su i četiri koje su koristile muslimanske žene u Sandžaku.

On je na izložbi “Feredže – rekonstrukcija prošlosti”, koju je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10”, rekao da ga je na ovo istraživanje inspirisala životna priča prve muslimanke u Školi za sestre-pomočnice u Zagrebu, koja je skinula zar.

„Ova tema me je veoma zainteresovala, a ja se inače bavim istraživajem i rekonstrukcijom uniformi medicinskih sestara kroz istoriju na Balkanu. Inspiracija za ovu izložbu mi je bila biografija Emine Hadžihamzić, a o njenoj tužnoj sudbini sam saznao od njene ćerke. Potom sam dalje istraživao o zaru i feredži, šta se krije iza toga“, rekao je Kovačević, koji je rođen u Hrvatskoj, a živi u Švajcarskoj.

On je pojasnio da su na izložbi predstavljeni neki modeli pokrivala za žene koja su karakteristična za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Oman, Avganistan, Pakistan i Ujedinjene Arapske Emirate.

„Želeo sam da javnosti pokažem nešto što možda do sada nije videla uživo, nešto što je dodirljivo i nije iza stakla. Obratite pažnju na materijale tih raznih pokrivala, na njihov kvalitet i mekoću“, rekao je Kovačević.

Više o izložbi na portalu www.freemedia.rs

https://freemedia.rs/u-novopazarskom-muzeju-izlozeno-12-modela-feredza/