Aktuelnosti

Održana debata: Kako učitavamo politike re-tradicionalizacije?

Održana debata: Kako učitavamo politike re-tradicionalizacije.

DEBATA – Kako učitavamo politike re-tradicionalizacije?

U okviru debatnog programa u Muzeju “Ras” održana je razgovor na temu “Kako učitavamo politike re-tradicionalizacije” koja polazi od sprovođenja Zakona o zabrani nošenja zara i feredže 1949/1951. godine za koji su tadašnje vlasti tvrdile da ima emancipatorsku ulogu u izgradnji socijalističkog društva i ukidanja potlačenosti muslimanskih žena. Kritičke refeleksije na debati utemljene su na pitanjima i zajedničkim promišljanjima koji se odnose na to, da li su opravdane i moguće politike nasilne emancipacije i kako se društvene promene oslikavaju na telu kao najvidljivijoj manifestaciji čovekovog identiteta, i zašto žene sa hidžabom kao nositeljke islamskog kolektiva bivaju u centru političkih sporova – a hidžab postaje političko pitanje?!
Uvodničari/ke na debati bili su Đermana Kurić, magistrica religijskih studija, Miloš Đurović, antropolog, Saša Ivković, etnolog i Hivzo Gološ, univerzitetski profesor.
Debata je deo projekta “Ko se boji Šekspirove sestre” koji je podržan u okviru programa Kultura za demokratiju koji sprovodi Heartefact Fund.